De Stichting Rijpickerwaard draagt zorg voor de opvang en herplaatsing van zwerfdieren en afstandsdieren uit IJsselstein, Benschop en Lopik. Een groot deel van de binnengekomen zwerfdieren gaat terug naar hun eigenaar. Voor de andere dieren wordt een nieuw huis gezocht. Ook de afstandsdieren plaatsen wij in een nieuwe passende omgeving. Wij nemen afstandsdieren uitsluitend op afspraak in het asiel op. De gemeenten dragen niet bij in de kosten die verbonden zijn met de opvang van afstandsdieren. Daarom betaalt de eigenaar een bijdrage voor de opvang.

Nadat asieldieren bij ons binnenkomen, kijkt de dierenarts ze na. Indien nodig worden ze geënt, ontwormd, ontvlooid en medisch behandeld. Als de dieren nog geen chip hebben, krijgen ze bij ons een chip en worden ze geregistreerd bij de Stichting Chip. Volwassen katten en kittens worden altijd gesteriliseerd of gecastreerd.

Om er voor te zorgen dat onze asieldieren op de juiste plaats terechtkomen, hanteren wij een kennisschema. Hieronder leest u hoe wij te werk gaan.

Asielhonden

Bent u geïnteresseerd in één van onze asielhonden, bel ons of stuur een e-mail naar info@rijpickerwaard.nl waarin u aangeeft om welke hond het gaat, wij sturen u dan een intake vragenlijst. Als wij deze ingevuld retour krijgen nemen wij daarna telefonisch contact met u op om samen te kijken of er goede match is. Bezoek aan een asielhond is alleen mogelijk na een telefonische afspraak.

Kennismaking met een asielhond:
– Na een geslaagde korte wandeling in de buurt kunt u de hond reserveren.
– Kort daarop volgt de eigenlijke kennismaking bij u thuis gedurende een periode van ongeveer 5 tot 7 dagen.
– Als wij na deze dagen ervan overtuigd zijn dat de hond in uw thuissituatie goed kan aarden, kunt u hem/haar definitief adopteren.

Asielkatten

Bezoek aan de asielkatten kan alleen na een telefonische afspraak, wij gaan eerst met u samen kijken of er eventueel een geschikte kat in het asiel aanwezig is.

– U komt kijken in ons asiel en kan kennismaken met onze asielkatten.
– Als het klikt met een kat en uw thuissituatie is geschikt, kunt u de kat direct meenemen.
– Als de kat nog niet geënt of gechipt is, of als de kat is op dat moment ziek is, kunt de kat reserveren. U hoort dan van ons wanneer de kat mee mag.