Boerderij De Rijpickerwaard in de steigers

De oude boerderij  De Rijpickerwaard, gelegen aan de Oude Utrechtseweg, aan de IJssel, nabij de afrit van de A2, is sinds 1984  door Stichting Rijpickerwaard in gebruik als asiel en dierenpension. Sinds 1989 behoort de boerderij tot de gemeente IJsselstein; vóór dat jaar was hij gelegen in Nieuwegein en vóór 1971 in Jutphaas.  De geschiedenis van de boerderij, maar vooral van deze plaats gaat terug tot in de middeleeuwen.Boerderij de Rijpickerwaard van anno 1889  is een gemeente monument en staat vanaf dit najaar en komend jaar in de steigers.

Om toekomstbestendig te zijn is het belangrijk dat er regelmatig (groot) onderhoud gedaan wordt. Het bestuur heeft ervoor gekozen om een inspectie te laten uitvoeren door Monumentenwacht en hiermee een meerjaren onderhoudsplan te maken. Van Milt restaurateurs, gespecialiseerd bedrijf in renovatie en onderhoud van monumentale panden, doet voor ons de uitvoering.Het kantoor had de grootste prioriteit daar de constructie en het dak in zeer slechte staat was. De kosten enkel voor het kantoor bedragen ca. €. 40.000,- Dit betekend voor Rijpickerwaard een flinke aanslag. Begin 2024 staan de werkzaamheden voor de boerderij gepland en in het najaar de  grote schuur.Daar De Rijpickerwaard een gemeente monument is en geen rijksmonument, kunnen we geen subsidies krijgen.  Dit breng dit hoge kosten teweeg. De totale renovatiekosten bedragen ca. €. 200.000,00

Stichting Rijpickerwaard is daarom druk aan het zoeken naar ondersteuning in de vorm van financiële bijdragen door donateurs, het bedrijfsleven en overheid.